Co je skenovací tunelová mikroskopie?
Co je skenovací tunelová mikroskopie?

Video: Co je skenovací tunelová mikroskopie?

Video: Co je skenovací tunelová mikroskopie?
Video: Scanning tunneling microscopy 2024, Březen
Anonim

Skenovací tunelový mikroskop je typ mikroskopu používaný pro zobrazování povrchů na atomární úrovni. Jeho vývoj v roce 1981 vynesl jeho vynálezcům, Gerdovi Binnigovi a Heinrichu Rohrerovi, poté v IBM Zürich, Nobelovu cenu za fyziku v roce 1986.

Jaký je účel skenovacího tunelového mikroskopu?

Skenovací tunelový mikroskop (STM) je široce používán jak v průmyslovém , tak v základním výzkumu k získání snímků kovových povrchů v atomárním měřítku.

Co je skenovací tunelová mikroskopie Jak to funguje?

Skenovací tunelový mikroskop (STM) funguje skenováním velmi ostrého hrotu kovového drátu po povrchu Přiblížením hrotu velmi blízko k povrchu a aplikací elektrického napětí na hrot nebo vzorek, můžeme zobrazit povrch v extrémně malém měřítku – až po rozlišení jednotlivých atomů.

Co je skenovací tunelový mikroskop a co umožňuje vědcům dělat?

Skenovací tunelovací mikroskopie (STM) je výkonný nástroj používaný v mnoha výzkumných oblastech pro zobrazování a charakterizaci vzorků s velkou silou zvětšení Dokáže rozlišit místní strukturu v atomárním měřítku v pevných vodivých površích bez poškození nebo interference ve vzorku.

Co je skenovací tunelový mikroskop v biologii?

Skenovací tunelový mikroskop (STM) a mikroskop s atomovou silou (AFM) jsou skenovací sondové mikroskopy schopné rozlišit povrchové detaily až na atomární úroveň … Aplikace STM pro přímé zobrazování biologických materiálů bylo ztíženo špatnou elektronovou vodivostí většiny biologických vzorků.

Doporučuje: